Expo | Nooit meer typen | 9 maart - 22 april 2018

Nieuws

Expo | Nooit meer typen | 9 maart - 22 april 2018
Unieke tentoonstelling rond een selectie schrijfmachines, geschriften en parafernalia uit de W.F. Hermans-collectie (Limerick, Gent).

“Nooit meer typen” – onder die titel gaat een geschiedenis schuil van liefde en passie. De liefde van één van de meest gerenommeerde auteurs van ons taalgebied voor schrijfmachines; de passie van een boekhandelaar voor deze schrijver.

Willem Frederik Hermans is de auteur, Gert Brouns de gepassioneerde boekhandelaar. 161 machines staan opgesteld in een speciaal ontworpen Hermans-kamer in Limerick, Gent.

Onder dezelfde titel organiseert de Bib van Sint-Niklaas  een tentoonstelling rond een selectie schrijfmachines, relevante geschriften en parafernalia  uit deze unieke Hermans-collectie. Ook een selectie bibliofiele werken van Hermans uit de privécollectie van Gert Brouns zal op de tentoonstelling te zien zijn.

Maar de Bib van Sint-Niklaas, verkozen als meest auteursvriendelijke bibliotheek van 2014-2017, gaat verder en breidde, met medewerking van een keur aan hedendaagse auteurs die de voorbije jaren te gast waren in de Bib, deze selectie Hermansiana uit tot “een verhaal van het schrijven”.

Meer dan dertig auteurs doken in hun privéarchief of ontmantelden een deeltje van hun schrijfkamer en lenen materiaal uit dat onmiddellijk verband houdt met hun dagdagelijks schrijversbestaan: schrijfmachines waarop hun loopbaan vorm gekregen heeft, kroonpennetjes, potloden en stempels, kladschriftjes, eerste aanzetten en manuscripten, schilderijtjes, OXO-tassen en flesjes Scheldewater, enz. Tussen de bruikleengevers bevinden zich ondermeer Christophe Vekeman, Patrick Lateur, Maud Vanhauwaert, Margot Vanderstraeten, Erik Vlaminck, Delphine Lecompte, Maarten Inghels, Lies Van Gasse en Max Temmerman. Dit deel van de tentoonstelling wordt aangevuld met  uniek  materiaal van gestorven Wase auteurs (Anton van Wilderode, Filip De Pillecyn, Paul Snoek, enz.) uit de collectie van de Bibliotheca Wasiana en privécollecties. Uit Nederland komt een uniek stuk: de schrijfmachine van Annie M.G. Schmidt.

De Bib kon de hand leggen op een zeldzame handgeschreven tekst van de “Keizer der Vijftigers”, Lucebert.

Ook het Poëziecentrum verleent haar medewerking aan dit project en zal, in het kader van het Hugo Claus-jaar, enkele bibliofiele uitgaven van Claus presenteren.

 

In het kielzog van dit project, organiseert de Bib voor de tweede maal “Klinkers”, en nodigt de inwoners van Sint-Niklaas uit tot het schrijven van een kortverhaal over de verborgen en persoonlijke geschiedenis van de stad, het verhaal achter de gevels, in verborgen hoekjes en doodlopende straatjes. Alle informatie over dit project vind je op www.klinkers.sint-niklaas.be

 

vrijdag 9 maart 20 uur | opening expo met lezingen van Gert Brouns, auteur Yvan de Maesschalck en dichteres Inge Braeckman.

zaterdag 17 maart 14 - 16.30 uur | creatieve schrijfworkshop met Rianne Acda

donderdag 22 maart 20 uur | literaire avond | Christophe Vekeman en Dirk Leyman in gesprek over hun liefde voor W.F Hermans en het wel en wee van het schrijverschap.

vrijdag 23 maart 20 uur |Antwerps stadsdichter Maud Vanhauwaert onderhoudt de luisteraars over haar nog prille schrijverschap, een causerie over het begin, kladboekjes en werkprocessen, lange nachten en korte dagen.

De tentoonstelling loopt tot zondag 22 april 2018, het weekend van het jaarlijkse literaire festival Archipel.

 

Publicatiedatum

2018-03-05
Bijlagen Datum
brochure Nooit meer typen 05/03/2018 - 17:29

Contact stadhuis

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter