Boekstart, ook in Sint-Niklaas

Nieuws

Boekstart, ook in Sint-Niklaas
De Bib Sint-Niklaas lanceert samen met het Huis van het Kind en de consultatiebureaus van Kind en Gezin het nieuwe project Boekstart, een project van Iedereen Leest.

Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. In de praktijk willen we ouders van jonge kinderen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau doen. Zo kan Boekstart ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken.

Om alle kinderen gelijke kansen te geven en de materialen en Boekstartboodschap zo breed mogelijk te verspreiden, worden de babypakketten verdeeld via de consultatie-bureaus van Kind en Gezin en peuterpakketten via de bibliotheek.

Vanaf april 2018 worden de eerste babypakketten in de consultatiebureaus verdeeld en kunnen ouders met hun uitnodiging terecht in de bibliotheek om hun peuterpakket af te halen.

De babypakketten worden aangeboden door de Vlaamse Overheid, terwijl de peuterpakketten zijn aangekocht door de stad Sint-Niklaas. Door deze samenwerking bereikt de  stad zeker 80% van de baby’s die zo in een vroeg stadium boekjes leren kennen, een belangrijke manier om aan taalverwerving te doen.

Praktisch:

Op het consult van 6 maanden krijgen de ouders het babypakket : een envelop met één knisperboekje en enkele folders over de Bib en lezen voor baby’s. De bedoeling is om  “ouders aan te sporen boeken in huis te halen en er van te genieten met hun jonge kind".
Op het consult van 15 maanden krijgen ze een uitnodiging om in de Bib het peuterpakket te gaan afhalen : een stevige, mooie canvas draagtas met de boodschap ‘wij houden van lezen’ en ‘wij houden van de bib’. In de tas zitten twee fijne peuterboeken en de brochure ‘Peuters houden van boeken’. Op die manier bezoeken de ouders de Bib in hun buurt en ontdekken ze het aanbod van de Bib voor zichzelf én voor hun jonge spruit.

Consultatiebureaus Sint-Niklaas:

- Welzijnshuis Abingdonstraat 99
- Hofstraat 7
- Kazernestraat 35 (Kind en Preventie) = Huis van het kind
- Kazernestraat 35(Reddie Teddy) = Huis van het kind

De Bib Sint-Niklaas en de filialen:

- H. Heymanplein 3
- Bibpunt Reynaert, Reynaertpark 254
- Clementwijk, Frans Van Cauwelaertlaan 177
- Nieuwkerken, Pastorijstraat 50
- Belsele, Belseledorp 76
- Sinaai, Edgar Tinelstraat 31

Sinds 2005 coördineert Iedereen Leest het programma Boekstart (voorheen Boekbaby’s). Boekstart zet in op 3 doelstellingen.

1/ Het programma wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken door, via consultatiebureaus en de lokale bibliotheek in samenwerking met lokale partners én met de juiste begeleiding en ondersteuning, boekenpakketten binnen te brengen in alle gezinnen. 

2/ Boekstart wil verder de samenwerking tussen lokale bibliotheken en kinderopvanginitiatieven, Huizen van het Kind en andere lokale partners versterken om samen lokaal een stimulerend taal- en leesbeleid te voeren. Tot slot wil Boekstart de deskundigheid met betrekking tot interactief voorlezen en een stimulerend taal- en leesklimaat voor baby’s en peuters verhogen bij professionals en vrijwilligers in organisaties die met en voor kinderen werken.

3/ Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen bovendien graag en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt bovendien de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

Op dit moment zijn er in Vlaanderen 122 Boekstart-gemeenten waar ouders Boekstart-pakketjes ontvangen.

Meer weten?
www.boekstart.be

De Bib
Hendrik Heymanplein 3
9100 Sint-Niklaas
03 778 34 00
bib.sint-niklaas.be

Publicatiedatum

2018-05-15

Contact stadhuis

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter