Digitale databanken

In de hoofdbib en filialen kan je terecht voor opzoekingen in digitale databanken en cd-roms.

Je kan opzoeken in o.a.:

 

Actuele DocumentatieBank (documentatiemappen over meer dan 150 thema’s)

demo
Ben je op zoek naar 'hapklare', actuele informatie? Dan is de Actuele DocumentatieBank een goed (internet)adres voor jou, of je nu scholier bent of niet. Je kunt hier terecht als je zoekt naar onderwerpen voor een spreekbeurt, werkstuk of scriptie. Of voor informatie over zaken die regelmatig in het nieuws en onderwerp van gesprek zijn. De Actuele DocumentatieBank bestaat uit dossiers over veelgevraagde onderwerpen uit het dagelijks nieuws. Elk dossier bevat goed leesbare informatie. De dossierinhoud wordt regelmatig ververst en ook komen er steeds nieuwe, actuele dossiers bij. Ieder dossier bestaat uit: Een korte toelichting op het onderwerp. Actuele krantenartikelen met een uitleg over het onderwerp. Tips over boeken, cd's, dvd's, video's etcetera. Je kunt deze uitgaven vinden of aanvragen in de openbare bibliotheek of schoolmediatheek. Weblinks, dat wil zeggen verwijzingen naar goede achtergrondinformatie op internet. Persfoto's van o.a. het ANP.

FictieRom

demo
Zoek boektitels over je favoriete onderwerp. Een databank met bibliografische gegevens van romans en verhalen, gerangschikt naar ruim 2.800 onderwerpen. Deze databank biedt een overzicht van ruim 85.000 Nederlandse, in het Nederlands vertaalde en buitenlandse romans en verhalen die sinds 1983 zijn verschenen. Bij elke titel zijn een beknopte beschrijving en een korte recensie opgenomen. De FictieRom is zeer geschikt als naslagwerk voor alle bibliotheekbezoekers.

LiteRom

demo
De meest complete verzameling, bijna 70.000 recensies, de oudste uit 1882, over Nederlandstalige literatuur, die zijn verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen. Het gaat hierbij om een breed scala van bladen, van Margriet tot Vrij Nederland en van De Nederlandsche Spectator tot De Telegraaf. De LiteRom is hét bestand voor alle in literatuur geïnteresseerde bibliotheekbezoekers en bijzonder geschikt als naslagwerk voor scholieren in de derde graad van het secundaire onderwijs en voor studenten Nederlandse literatuur. 

Jeugd Literom (verzamelde artikels en recensies over jeugdliteratuur)

demo
De eerste fulltext databank over Nederlandstalige jeugdliteratuur, met ruim 8.500 recensies over oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboeken vanaf 1900. Deze recensies, eerder verschenen in Nederlandse en Vlaamse dagbladen en tijdschriften, zijn grotendeels afkomstig uit de collectie van het Letterkundig Museum in Den Haag. Zeer geschikt voor wie snel en adequaat achtergrondinformatie zoekt over Nederlandstalige jeugdliteratuur. De JeugdLiteRom is een goed naslagwerk voor scholieren van alle onderwijsniveaus en de in jeugdliteratuur geïnteresseerde bibliotheekbezoeker.

LiteRom Wereldliteratuur

demo
De LiteRom Wereldliteratuur is een databank over niet-Nederlandstalige (vertaalde) literatuur. Het bestand biedt duizenden boekrecensies en auteursinterviews die sinds 1976 in Nederlandse dag- en weekbladen zijn opgenomen. De LiteRom Wereldliteratuur is een handig naslagwerk voor wie achtergrondinformatie zoekt over literatuur uit verschillende taalgebieden. De LiteRom Wereldliteratuur biedt met name studenten, scholieren in het voortgezet onderwijs en leden van leeskringen ondersteuning bij het maken van werkstukken en het voorbereiden van boekbesprekingen. 

Uittrekselbank

demo
Een fulltext databank met uittreksels van Nederlandse maar ook buitenlandse literatuur en auteursportretten. De UittrekselBank bevat ruim 1.600 uittreksels van voornamelijk Nederlandse literaire werken, voor een groot deel afkomstig uit bestaande, zeer bekende uittrekselboeken, en meer dan 200 auteursportretten. De auteursportretten bieden naast biografische gegevens de hoofdlijnen van het werk van de auteur, een bibliografie en verwijzingen naar bestaande uittreksels en eventuele internetadressen. Bij een groot aantal auteursportretten is nu ook een foto van de auteur opgenomen. Daarnaast bevat de UittrekselBank ruim 500 'snuffelteksten', dat wil zeggen een beknopte beschrijving van literaire werken, en een aantal oriëntatieteksten. Dat zijn beknopte informatieve teksten over Nederlandse, Vlaamse en buitenlandse auteurs. Ook biedt deze databank ruim 4.000 verwijzingen naar uittreksels in circa 200 uittrekselboeken. De UittrekselBank biedt achtergrondinformatie voor liefhebbers van romans en leden van leeskringen en is hét naslagwerk voor scholieren in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, voor werkstukken en leesdossiers.

 

Uittrekselbank Jeugd

demo
Een fulltext databank met uittreksels van jeugdboeken en auteursportretten. Het bevat speciaal voor jongeren geschreven uittreksels van jeugdboeken (inmiddels zo'n 260), ruim 100 auteursportretten van jeugdboekenschrijvers en 70 beknopte 'snuffelteksten'. De uittreksels bevatten een samenvatting, een bespreking van onderwerp, titel, opbouw, personages en taal en stijl. Ook wordt aandacht geschonken aan de reacties op het boek en aan achtergronden die voor een goed begrip belangrijk zijn. De UittrekselBank Jeugd is zeer geschikt voor het in jeugdboeken geïnteresseerde publiek en een uitstekende bron voor werkstukken, boekbesprekingen en leesdossiers voor scholieren uit het secundair onderwijs.

 

GoPress (kranten- en tijdschriftartikels van vroeger en nu)

GoPress! is de vernieuwde en uitgebreide versie van de digitale kranten- en tijdschriftendatabank Mediargus. Behalve een opgefrist zoekplatform biedt het GoPress Persarchief aan bibliotheekleden de mogelijkheid om vanop hun computer thuis de volledige tekst te lezen van artikels uit de bekendste Vlaamse kranten en tijdschriften van de Roulartagroep. Ook scholen binnen het werkgebied van de bib kunnen gratis toegang krijgen tot het archief. Dien hiervoor een aanvraag in bij de bibliotheek.

Als bijlage vind je een praktische handleiding.
Meer info op deze site

GoPress digitale krantenkiosk en krantenarchief

Raadpleeg gratis de kranten van vandaag en de afgelopen week en vind in het krantenarchief alle artikels tot 2 dagen geleden. In de hoofdbib en filialen kan je de krant van vandaag lezen, vanop je thuiscomputer heb je toegang tot kranten van meer dan twee dagen oud.

In de Bib en haar filialen via de catalogus

‘Gopress voor bibliotheken’ is een digitaal krantenaanbod voor leden en/of bezoekers van de lokale bibliotheek. Het omvat twee formules die Gopress en Bibnet samen ontwikkelen: het Gopress Krantenarchief en de Gopress Kiosk.

Gopress kiosk: krant van de laatste twee dagen ENKEL IN DE BIB

De Gopress kiosk is enkel binnen de muren van onze bib te lezen. Ook op een eigen tablet of smartphone via de WIFI van de bib. De site is http://bibliotheek.gopress.be/ of je klikt op de link in de catalogus.

Gopress Krantenarchief: Thuis: kranten ouder dan twee dagen.

Artikels lezen buiten de bibliotheek (van thuis uit) kan enkel als je aangemeld bent met een ‘Mijn bibliotheek’ profiel. Bij het klikken op de link naar een artikel zal gevraagd worden je aan te melden. Binnen de muren van de bib is alles zonder aanmelden beschikbaar.

Gopress Krantenarchief: Binnen de muren van de school: kranten ouder dan twee dagen

Leerlingen en leerkrachten krijgen binnen de muren van de school toegang tot het Gopress Krantenarchief. De authenticatie voor de scholen gebeurt op basis van het IP-adres. Heeft jouw school interesse in dit aanbod, bezorg ons dan het ingevulde aanvraagformulier. Meer info | aanvraagformulier

Vraag meer informatie aan de infobalie van de bibliotheek.

De uitgebreidere handleidingen vind je als bijlage.

Foto's: 
Nieuws Teasers: 
Bijlagen Datum
Praktische handleiding GoPress 22/04/2015 - 17:31
Handleiding GoPress krantenarchief 30/10/2013 - 14:45
Handleiding GoPres Kiosk 30/10/2013 - 14:43
Aanvraagformulier voor GoPress voor scholen 16/10/2013 - 17:42

Contact stadhuis

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Bekijk hier onze privacyverklaring.

Facebook Twitter