Kamishibai

Wat is Kamishibai ?

Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm. Het gaat om een klein theatertje waarin grote tekeningen passen. Elk blad geeft een andere scène weer uit een verhaal. Een verteller verschuift de tekeningen en vertelt ondertussen het verhaal, dat op de achterzijde van de prenten te lezen is. Zo komt een verhaal tot leven voor een groep kinderen.

Tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw was deze originele vorm van vertellen vooral in Japan zeer populair. Op een bepaald moment telde Tokio maar liefst 3000 kamishibaivertellers. De vertellers reden rond met een fiets waar achterop een klein houten theater gemonteerd was. Ze installeerden zich op een straathoek of in een park en verkochten snoep aan het verzamelde publiek. Kinderen die iets kochten, kregen de beste plaatsen.
Met de opkomst van de televisie verdwenen de mobiele vertellers langzamerhand uit het straatbeeld. Maar de laatste jaren kent deze unieke verteltraditie een wereldwijde terugkeer en is ze nu ook terug te vinden in de bib. Dit houten theatertje met vertelplaten biedt leerkrachten, voorlezers en ouders immers een andere manier van voorlezen.

Hoe gebruik je Kamishibai ?

1 Laat het publiek voor jou zitten. Lees de tekst voor die op de achterkant staat van de laatste vertelplaat.
2 Schuif de voorste plaat uit het theater. Je schuift die nu helemaal achteraan terug in het theater.
3 Het publiek ziet nu de volgende vertelplaat.
4 Lees de tekst voor die op de achterkant van de tweede vertelplaat staat.
5 Herhaal stap 2-4 tot het volledige verhaal verteld is.

Kamishibai in de Bib

Regelmatig vertellen we met kamishibai in de Bib én ook in de filialen. Hou de pagina voorlezen in het oog of schrijf je in op onze nieuwsbrief, zo blijf je van alles op de hoogte.

Kamishibai ontlenen in de hoofbib

Je mag het verteltheater en de vertelplaten 4 weken houden en het lenen is gratis. Om praktische redenen staan de theaters en de vertelplaten niet zichtbaar in de collectie. Voor het uitlenen van beide materialen contacteer je het personeel. Bij het terugbrengen van de materialen kijken we deze grondig na, als lener ben je verantwoordelijk voor de geleende materialen.

Is er een theater beschikbaar? Welke vertelplaten heeft de Bib?

De Bib bezit meerdere theaters. Of ze beschikbaar zijn, vind je terug in onze catalogus via deze link. Je vindt er ook een heleboel vertelplaten.

 

Foto's: 
Nieuws Teasers: 

Contact stadhuis

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Bekijk hier onze privacyverklaring.

Facebook Twitter