STAD ZKT. Kinderstadsdichter

Nieuws

STAD ZKT. Kinderstadsdichter

Ook dit jaar gaat de Bib op zoek naar een nieuwe Kinderstadsdichter. Op 21 november startte de Bib haar campagne om in juni 2017 een opvolger voor Eefje Brandt aan te kunnen stellen.

In 2010 lanceerde de openbare bibliotheek een ambitieus project: de aanstelling van een eerste Kinderstadsdichter. Meteen bekleedde Sint-Niklaas, als scholenstad en als stad van Sint-Nicolaas, een unieke positie in het landschap van de Vlaamse stadsdichters. Diverse steden en gemeenten in Vlaanderen kennen tot dusver uitsluitend volwassenen en gevestigde namen als stads- of dorpsdichter (bij uitbreiding plattelandsdichter, wijkdichter enz.). Sint-Niklaas gaat voor fris en jong. In juni stelde de stad met Eefje Brandt al voor de 7de maal op rij een nieuwe Kinderstadsdichter aan. Een jaar lang zet zij poëtische puntjes op de ‘i’ bij belangrijke gebeurtenissen in de stad. Alle kinderen die wonen of school lopen in Sint-Niklaas tussen de 8 en 14 jaar kunnen een gedicht sturen naar de bibliotheek op het H. Heymanplein en maken zo kans op deze eretitel! Naast een ballonvaart, boekenpakket en een workshop voor de klas staat het jaar Kinderstadsdichterschap voor schrijf- en leesplezier. Het voorzitterschap van de jury wordt dit jaar opgenomen door een boegbeeld binnen de jeugdpoëzie Jan Van Coillie.

Met dit project beoogde de openbare bibliotheek ondermeer een bijdrage te leveren aan het poëzieplan Sint-Niklaas. Deze bijdrage omvat tevens:

-       literaire wandelingen door de stad;

-       projectontwikkeling rond poëzie en literatuur i.s.m. andere partners, diensten, verenigingen, scholen (cfr. Lanoye-project in oktober 2010);

-       de organisatie van projecten rond Gedichtendag;

-       uitbouw en aparte presentatie van een interessante poëziecollectie;

-       samen met het CC en andere partners meewerken om kunst in de openbare ruimte in verbinding met poëzie te stimuleren.

 

Doelstellingen

1. De lust tot lezen bevorderen en de creativiteit stimuleren.

2. Kinderen, hun ouders en begeleiders gevoelig maken voor het lezen en schrijven van poëzie.

3. De poëzie (in het bijzonder) en de literatuur in Sint-Niklaas een meer prominente plaats geven.

4. Sint-Niklaas als kinderstad profileren.

5. De publiekswerking van de bib een duidelijk accent geven.

 

 

 

Contactpersoon persbericht

Pieter Malengier, Bib Sint-Niklaas

Datum persbericht

2016-11-22

Contact stadhuis

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter